Hur man inte ger upp efter 5 sekunder (Bokvlogg #5)

73 visningar 7tn
Komedi

Hur gör man för att faktiskt komma igång med skrivandet? Hur många gånger kan Basse dra paralleller till träslöjd i den här serien? Det och mer i dagens bokvlogg!
Nästa sommar drar vi ut på turné! Vi kommer till 15 städer och premiärvisar flera nya avsnitt av Felix Recenserar! KÖP BILJETTER: montefjantonbiljetter.se/3-biljetter
Event Malmö: events/534297053922186/
Event Växjö: events/2817814648267344/
Event Jönköping: events/263928164737815/
Event Norrköping: events/2963470023769027/
Event Örebro: events/233828618032069/
Event Västerås: events/3077093822341774/
Event Stockholm: events/673494219884920/
Event Uppsala: events/936494763438540/
Event Borlänge: events/2890166174436842/
Event Umeå: events/254055982671709/
Event Luleå: events/2911829512236127/
Event Östersund: events/572260703399515/
Event Karlstad: events/234759924463694/
Event Helsingborg: events/249573469575032/
Event Göteborg: events/559573538080968/

SPONSRA OSS PÅ PATREON: www.patreon.com/montefjanton
SLÄPPSCHEMA: montefjanton.wordpress.com/slappschema
SKICKA POST TILL OSS!
Sebasthian Wilnerzon Thörn
Box 64
281 21 Hässleholm
FÖLJ OSS!
Facebook: Monte-Fjanto...
Twitter: montefjanton
Instagram: montefjantonoffi...
Hemsida: montefjanton.wordpress.com/
Stort tack till alla som sponsrar våra videos genom Patreon:
Jonas Bobjörk, Franziska, Henrik Johnsson, Benjamin Axelsson, DOC, Fredric Sundberg, Joakim Norling Rauhala, Lova | Hachiseiko, Tommy Walther, Isaac Bobjörk, Daniel Bjurquist, VadihelveteTea, Marcus Jota, Pontus Haglund, Mio Freij, Nea-chan, Sanna Larsson, Jonas Krüger, Zakarias Wikner, Isabelle Lindberg, Adam Scheer, Bertils Memekök, Hanna Björklund, Peder Kjellman, Molly Edström, Sandra Axelsson, Adam Nordqvist, Petter Karlsson, Riggerdy, William Lång, Willy Malmquist, Tobias Andersson, Skänk lök, Belzeref, Elemina&Daniel, Felicia Kjellberg, Johanna Lundqvist, Jonas Bäckdahl-Elf, Jeremia Knutsson, Christian Andersson, Viktor Eriksson, Tony Jähnke, Jimmy Andreasson, Jesper Vallett, Traplanka, IsThisHorze, Jennifer, Albin Corén, Tobias Rydh, Emil Järvenpää, Kristoffer Alvarado, Joel Boija, Morten Hoffgård, Filip Spicher, MorfarsBarnBarn, Daniel Storskörd, Erika Nyholm, Martina & Martin Persson!

Kommentarer

 1. Fredde
  Fredde
  Månad sedan

  Skulle Basse vara intresserad av att kolla på en berättelse jag håller på med?, skulle personligen bli väldigt roligt att höra en personlig åsikt från dig om det jag skriver, jag har inte kommit långt, jag kanske redan har gjort hundratals fel, MEN oavsett så gillar jag att skriva berättelser oavsett om det blir en bok eller inte. Alltså bara lämna en kort summering, det skulle nog hjälpa mig lite framåt så att säga

 2. Shizukana Entertainment
  Shizukana Entertainment
  4 månader sedan

  Tycker du att det är enklare att skriva nu när du har din första bok "bakom dig" (?), så att säga.

 3. Dåligt Förklarat
  Dåligt Förklarat
  5 månader sedan

  Skulle kolla på den här videon, men gav upp efter 4 sekunder... ☹️☹️

 4. PKvodka
  PKvodka
  6 månader sedan

  Du måste läsa upp din bok om du kör på ljudbok också! 😁

 5. Rickard Berglund
  Rickard Berglund
  6 månader sedan

  lycka till

 6. Lian Delin
  Lian Delin
  6 månader sedan

  Har du några tips på hur man gör för att planera hela handlingen i detalj utan att behöva tumma på karaktärernas integritet? Min största farhåga är att karaktärerna ska kännas mer som plot devices än som riktiga personer. Superintressant bokvlogg som vanligt!

 7. Isaac IL
  Isaac IL
  6 månader sedan

  ja har en liten snopp :(

 8. fandanga80
  fandanga80
  6 månader sedan

  böcker är för nördar ....... *cries in illiterate*

 9. abirdkilledmeh
  abirdkilledmeh
  6 månader sedan

  Jag vill lära mig, men pausade och stängde av videon efter 4 sekunder. Moment 22 :(

 10. RövpumparN
  RövpumparN
  6 månader sedan

  Ja var snubben som frågade om antal rimliga kapitel, ja fick 15 + prolog och epiolog

 11. Gwynfyd1
  Gwynfyd1
  6 månader sedan

  redigt bra. oink

 12. Henrike
  Henrike
  6 månader sedan

  Tycker det är jävligt intressant att höra hur olika personer planerar sitt skrivande. Själv brukar jag ha någon form utav guide för vart min berättelse ska gå, men den är väldigt lös då jag upptäckt att det är roligare för mig att att bara, känna av? Eller hur man ska säga. Exempel, den senaste boken jag skrev så var det tänkt att relationen mellan huvudkaraktärerna skulle vara mer dramatisk, det fanns till och med en planerad scen där dom skrek på varandra i en trappa. Men när jag väl skrev boken så blev deras relation helt annorlunda, den blev 'gentle and kind' (det finns fan inga bra ord på svenska för dom där två asså) och det passade karaktärerna mycket bättre än den relation jag planerat

 13. Funky MEMES
  Funky MEMES
  6 månader sedan

  Kan inte ni recensera LasseMajas Detektivbyrå Stella Nostra? En sån jävla dålig film och skulle vara så roligt om ni kunde göra en recension på den

  1. Funky MEMES
   Funky MEMES
   6 månader sedan

   Finns på Netflix

 14. Lisa Johansson
  Lisa Johansson
  6 månader sedan

  Michelangelo med en motorsåg... Micke Motorsåg!

 15. Noelle
  Noelle
  6 månader sedan

  Om du inte bli antagen på ett förlag så släpp boken själv, det är jätteenkel nu för tiden och ni har ju redan en publik. :)

 16. SuperSimpan
  SuperSimpan
  6 månader sedan

  Jag tänkte igår ”när kommer nästa basse bokvlog?” Och idag kom min dröm till liv

 17. David Alkhed
  David Alkhed
  6 månader sedan

  Du har kanske redan besvarat denna frågan i en tidigare vlogg men jag frågar ändå: har du några tips för hur man kan få in skrivande som en strikt vana? Jag försöker just nu skriva min första långfilm men med ett heltidsjobb så har jag sällan orken till det. Finns det nånting jag kan göra åt det eller är det bara att bita ihop och skriva? Tackar!

 18. GarlicNinja
  GarlicNinja
  6 månader sedan

  Var drar du gränsen mellan ett enkelt språk och träffsäkra ord? Skulle du byta ett komplicerat ord mot ett vanligare trots att djupet i meningen minskar?

  1. Voldemozart
   Voldemozart
   6 månader sedan

   Halloj, här kommer en synpunkt från en f.d litteraturvetare! :) Språket och vilka "nivåer" det rör sig på är komplementära till innehållet: att man låter språket spegla handlingen och vice versa. Så ur mitt perspektiv kan man lika gärna åstadkomma ett meningsdjup med ett mer vardagligt språkbruk som med ett mer utsmyckat, om det passar handlingen. Ett exempel är en litterär rörelse som kallas diskbänksrealism (jo, det heter så på riktigt), där språkbruket är alldagligt men det i sig gestaltar en rå realism som författaren vill berätta om. Så mitt tips är att helt enkelt testa sig fram och se hur meningen gör sig i sitt sammanhang. :D Lycka till med skrivandet!

 19. Gambino
  Gambino
  6 månader sedan

  Om du inte har med mig i nästa frågestund då jävlar

 20. Kroken i munnen
  Kroken i munnen
  6 månader sedan

  #InteMinPerHammar

 21. Holger Larsson
  Holger Larsson
  6 månader sedan

  Dessa är himla sköna videor! Har nuvarande själva inga tankar om att skriva en bok, men ändå väldigt intressant och inspirerande ändå!

 22. ShadowsofAka
  ShadowsofAka
  6 månader sedan

  Alla fungerar ju olika men håller helt med att en ganska omfattande planering hjälper. Egna erfarenheter säger att det är jättelätt att köra fast om man bara höftar fram berättelsen, även fast det kan vara roligt att skriva en sådan i stunden. Btw hoppas det kommer svar från förlagen snart, och att något av dem hakar på för boken låter ju spännande. Är inte supermycket för fantasy men tycker mycket om gamla goda äventyr a la Jules Verne som du beskriver, tycker det är synd att inte fler sådana skrivs nuförtiden.

 23. Sir Jaojao
  Sir Jaojao
  6 månader sedan

  Kul med ett nytt avsnitt!

 24. Johan Lindesjöö
  Johan Lindesjöö
  6 månader sedan

  Väldigt lärorikt! Fortsätt med denna serie👋

 25. durK
  durK
  6 månader sedan

  Sitter helt fast på vart man ska börja skriva. Jag har planerat ut min bokidé och jag vet vad som ska hända, vilka platser saker ska ske, vilkaish som ska vara där, hur det ska sluta. Men när jag sätter mig och skriver så kan jag inte få fram en början som känns inbjudande eller intressant, har du några tips på hur man kan börja? Eller kan man dra en "Ljudet från kaptenens stålben klangar genom den långa och rostiga korridoren i skeppet. Klockan är elva på kvällen, och det är dags för besättningen att släcka sina hyttlampor för att gå till sängs. Kaptenen inspekterar snabbt och effektivt att lamporna i var hytt är släckt genom dörrspringorna mot golvet." Jag har skrivit otroligt många sidor som bara beskriver världen överlag, vilka fiender det finns, vilka allierade det finns, vad olika faktioner har för namn och 'färdigheter'/'svagheter'. Men det är det där med att börja skriva som har fått mig att fastna helt och hållet.

  1. durK
   durK
   6 månader sedan

   Tack för alla svar, har suttit i flera månad nu och skrivit små stycken som kommer att ske i boken det är bara att fylla i som är det svåra, och få en inbjudande och spännande början på det så man fångar läsaren direkt! Får sitta och klura på det lite till, kanske skriva lite och låta kompisar läsa och kolla vad man kommer fram till, uppskattas att ni tog er tiden att svara!

  2. Elsa G
   Elsa G
   6 månader sedan

   Om inledningen är svår att få till, börja skriv i mitten! Eller i slutet. Skriv helt enkelt de delar och scener som flyter på lättast, sen kan man alltid flytta runt och redigera dem senare. Det är lite som när man skriver prov eller tenta: fastnar du på en fråga, gå vidare och gör det du kan, sen kan saker och ting ha fallit på plats undermedvetet under tiden som du har skrivit och hux flux så kan man svara/skriva även det som man inte kunde tidigare. Det är i alla fall min erfarenhet, men alla fungerar ju olika! Kan vara värt att testa i alla fall! Plus: det spelar ingen roll om det första du får ut "på pappret" suger. Saker och ting suger ofta först. Det måste få suga lite innan det blir bra. Det viktigaste är att det är där över huvud taget, sen kan man redigera och förbättra! (Och få feedback från kompisar/lärare som hjälper en framåt!)

  3. SuperSimpan
   SuperSimpan
   6 månader sedan

   Skriv bara basen för berättelsen utan en del detaljer eller händelser så du får en bas att sedan detaljera och bygga vidare på skulle jag rekomendera

  4. 北欧宅 -Hokuwotaku-
   北欧宅 -Hokuwotaku-
   6 månader sedan

   Du kommer aldrig vara helt färdig bara för att du skrivit från början till slut, så bara skriv på tills du kommer fram till slutet. Läs igenom, flytta/ta bort/lägg till scener, få några andra att läsa och kommentera.

  5. Sir Jaojao
   Sir Jaojao
   6 månader sedan

   Det finns en tidigare vlogg om hur man börjar en berättelse

 26. NostalgiNorden
  NostalgiNorden
  6 månader sedan

  Outlines hjälper bara tills dom inte hjälper längre och oftast kommer man på nya och bättre ideér efter att man har börjat skriva och lärt känna karaktärerna, miljön, stämningen etc.

  1. Medieval Crab
   Medieval Crab
   6 månader sedan

   @NostalgiNorden Varför tycker du att "tema är bullshit"? Många stora böcker har övergripande teman. Teman uppstår för många utan att de ens tänker på de när de skriver.

  2. NostalgiNorden
   NostalgiNorden
   6 månader sedan

   Sen tycker jag personligen att Tema är bullshit och sånt som Video Essay-snubbar kan syssla med.

 27. MatthYouTube
  MatthYouTube
  6 månader sedan

  Ich Bin Nicht Ein "Ger upp efter 5 sekunder"!

  1. bob byggare
   bob byggare
   6 månader sedan

   @policeMarcus Nice.

  2. policeMarcus
   policeMarcus
   6 månader sedan

   @bob byggare Ich wohne in Schweden, Ich gelernt Deutsch in der Schule.

  3. bob byggare
   bob byggare
   6 månader sedan

   @policeMarcus sind du auch von Deutschland?( Ich komme nicht von Deutschland)

  4. policeMarcus
   policeMarcus
   6 månader sedan

   Guten Tag meine Deutch freunde

 28. Algot S
  Algot S
  6 månader sedan

  Deckare är inte accepterade på förlaget ”Syster förlag” eftersom dom endast ger ut serieböcker. Min pappa and mamma driver det förlaget.

  1. Algot S
   Algot S
   6 månader sedan

   @N /A okej, tack för informationen

  2. N /A
   N /A
   6 månader sedan

   Jag tror han syftade på att ett förlag drivs av en koncern som äger flera andra förlag

 29. Harry Hunter
  Harry Hunter
  6 månader sedan

  9 komentaren

 30. BillieAries
  BillieAries
  6 månader sedan

  Skickat mitt "manus" till olika förlag? Genuin fråga: måste man inte skriva färdigt sin bok helt och hållet innan man skickar in den till ett förlag?

  1. MonteFjanton
   MonteFjanton
   6 månader sedan

   Boken/manuset är färdigskrivet! Man kan säga "manus" om den färdiga texten för att skilja det från en fysisk bok.

 31. Elliot Claesson
  Elliot Claesson
  6 månader sedan

  nice book man

 32. Eqqward Tomten
  Eqqward Tomten
  6 månader sedan

  Fan va nice

 33. Other
  Other
  6 månader sedan

  Det här behöver jag för mina studier

 34. Jonathan Ja
  Jonathan Ja
  6 månader sedan

  First.

 35. Albin Engkvist
  Albin Engkvist
  6 månader sedan

  Ferst

 36. Koktkorv1 Youtube
  Koktkorv1 Youtube
  6 månader sedan

  Först

 37. Ottar Gran Helland
  Ottar Gran Helland
  6 månader sedan

  First